0544 2456365 - 0212 3240324 senc64@gmail.com

Uzatma Cerrahisi ve Boy Uzatma

Uzatma cerrahisi genellikle cüce diye tabir edilen doğumsal ve genetik hastalıklar sonucu meydana gelen boy kısalıklarında uygulanmaktadır. Bu hastalıkların uzatma stratejisi daha farklı olduğu için, başka bir bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Bu bölümde; geçirilmiş travmalar, kronik osteomyelit, geçirilmiş ve başarısız olmuş cerrahi girişimler, tümör rezeksiyonları ve kaynamayan kemik kayıplı kırıklar sonrası meydana gelmiş uzuv (ekstremite) kısalıklarının tedavisinden bahsedilecektir.

Gerek uzuv uzatılması, gerekse cücelerde boy uzatılması işlemi; 1950’ li yıllarda bir Rus Ortopedist olan Dr. İlizarov ‘ un dünyaya tanıttığı yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemle hastanın kemikleri bir defada 8-10 cm’e kadar, cücelerde ise, boyları birkaç işlemle 35-40 cm’e kadar uzatılabilmektedir.

Klasik uzatma işlemi Dr.İlizarov’un yöntemiyle; kemikten geçirilmiş tel ve vidalara bağlanan çember şeklindeki bir cihaz yardımı ile günde 1 mm olarak uzatılmaktadır. Bunun yanında, günümüzde modern cerrahi teknikler de uygulanmaktadır. Bunlar çivi üzerinden uzatma (Lengthening over nail-LON) ve otomatik çiviler yardımıyla uzatmadır.

TEDAVİNİN SORUNLARI NELERDİR?

Oldukça mucizevi bir yöntem olmakla beraber, pek çok sorunla karşılaşılmaktadır. Öncelikle aylarca sürecek bir tedaviye hem hasta hem de ailesi hazırlıklı olmalıdır. Bunun yanında, kemikten geçen tel ve vidaların kemiğe giriş ve çıkış yerlerinde ve yumuşak dokuda iltihap, uzatılan kemik bölgesinde yeterli kemik dokusunun elde edilememesi ve cilt yaralanmaları gibi önemli sorunlarla karşılaşılabilir. Bundan başka uygulanan tekniğe göre de bazı olumsuzluklarla karşılaşılabilinir. Klasik İlizarov yöntemiyle uzatma yapıldığında ortalama 1 cm uzatma için fiksatör 1.5 ay hastada taşınması gerekir. 5 cm uzatma planlandığında, yaklaşık 7.5 ay fiksatör süresi düşünüldüğünde hastalar için oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Fiksatör süresini kısaltmak için uyguladığımız LON tekniğinde uzatma tamamlandığında dıştaki fiksatör çıkarılmakta ve sadece içerdeki çivi kalmaktadır. Bu şekilde hasta rahatlığı sağlanmakla beraber, oldukça cerrahi tecrübe gerektirmesi v etekniğin zorluğu dezavantajlarıdır. Tamamen kemiğin içinden uzatma yapan ve dışarıda fiksatör taşınmayan otomatik çiviler yardımıyla uzatma işlemi uzatma cerrahisinin ulaştığı en modern yöntemdir. Ancak çivinin oldukça pahalı olması, uzatma miktarının kısıtlı olması ve uzatma süresince yük verilememesi bu yöntemin zayıf yönleridir.

ESTETİK AMAÇLI BOY UZATMA YAPILIYOR MU?

Yapan ortopedistler bulunmakla birlikte, oldukça ağır problemlerle karşılaşıldığından bu hastalarda oldukça seçici davranılması, ameliyat öncesi hem hasta hem de ailesine ayrıntılı bilgi verilmesi, uzatma öncesi ve tedavi süresince psikolojik destek alınması başarıyı artırmaktadır.