Uzatma cerrahisi genellikle cüce diye tabir edilen doğumsal ve genetik hastalıklar sonucu meydana gelen boy kısalıklarında uygulanmaktadır. Bu hastalıkların uzatma stratejisi daha farklı olduğu için, başka bir bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Bu bölümde; geçirilmiş travmalar, kronik osteomyelit, geçirilmiş ve başarısız olmuş cerrahi girişimler, tümör rezeksiyonları ve kaynamayan kemik kayıplı kırıklar sonrası meydana gelmiş uzuv (ekstremite) kısalıklarının tedavisinden bahsedilecektir.
Gerek uzuv uzatılması, gerekse cücelerde boy uzatılması işlemi; 1950’ li yıllarda bir Rus Ortopedist olan Dr. İlizarov ‘ un dünyaya tanıttığı yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemle hastanın kemikleri bir defada 8-10 cm’e kadar, cücelerde ise, boyları birkaç işlemle 35-40 cm’e kadar uzatılabilmektedir.
Klasik uzatma işlemi Dr.İlizarov’un yöntemiyle; kemikten geçirilmiş tel ve vidalara bağlanan çember şeklindeki bir cihaz yardımı ile günde 1 mm olarak uzatılmaktadır. Bunun yanında, günümüzde modern cerrahi teknikler de uygulanmaktadır. Bunlar çivi üzerinden uzatma (Lengthening over nail-LON) ve otomatik çiviler yardımıyla uzatmadır.